Bezdomovci pod Tatrami si s nastupujúcou zimou hľadajú teplejšie bývanie

14.10.2005 Poprad

Poprad 14. októbra (TASR) - S nastupujúcou zimou očakávajú v Poprade zvýšený záujem bezdomovcov o Zariadenie sociálnych služieb na Levočskej ulici, kde nájdu...
Poprad 14. októbra (TASR) - S nastupujúcou zimou očakávajú v Poprade zvýšený záujem bezdomovcov o Zariadenie sociálnych služieb na Levočskej ulici, kde nájdu nocľah a teplé jedlo.

Zariadenie nedávno rekonštruovali s finančnou podporu Fondu sociálneho rozvoja. Z pôvodných 17 lôžok zvýšili kapacitu na 27, zriadili centrum pomoci ľuďom v núdzi, vývarovňu, stredisko osobnej hygieny a práčovňu.
Etela Lučivjanská z Mestského úradu v Poprade pre TASR uviedla, že v meste majú zatiaľ zmapovaných 80 bezdomovcov. Trinásť z nich sa nedávno zapojilo do predaja pouličného časopisu Nota Bene, ktorý ponúkajú v uliciach mesta. Do projektu sa môžu zapojiť aj ďalší, vrátane ľudí v hmotnej núdzi, ktorým hrozí, že prídu o strechu nad hlavou.
Mesto sa snaží pomôcť občanom, ktorí sa z rôznych dôvodov ocitli v zlej situácii, či stratili strechu nad hlavou. Náklady na prevádzku Zariadenia sociálnych služieb predstavujú ročne vyše milión korún. Poplatky za služby nedávno zvýšili v nadväznosti na rast sociálnych dávok. \"Ak je občan v hmotnej núdzi, poplatok za jednu noc v zariadení je 15 korún, za teplé jedlo, teda výdatnú polievku 13 korún, za osprchovanie 5 korún. Pranie vyjde na 50 korún, v čom je však zahrnutá aj cena prášku a žehlenie bielizne, \" informovala Lučivjanská.
Tí, ktorí chcú využívať ponúknutú pomoc, musia rešpektovať isté pravidlá. V zariadení nechýba ani prístroj na meranie alkoholu v dychu. Ak je zjavné, že záujemca o nocľah je pod vplyvom alkoholu, zvyčajne mu navrhnú, aby sa \"trošku prevetral\". Sú však aj ľudia, ktorým komunitný spôsob života nevyhovuje a podobné služby odmietajú. Preto aj keď je na území mesta dosť bezdomovcov, zatiaľ ich záujem o teplé jedlo či nocľah stačia uspokojiť. V prípade potreby môžu poskytnúť ubytovanie ďalším piatim v azylovom dome na Ulici Boženy Nemcovej.
 

Vyberte región

mark